К.К.”ШИПКОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ”, ТРОЯНСКИ БАЛКАН

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ШИПКОВО, К.К."ШИПКОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ" И ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА В РАЙОНА

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЕЛО ШИПКОВО

Едно от най-красивите кътчета на нашата родина е Васильовскят Балкан. В този  гостоприемен балканджийски край, разположен в северните склонове на Средна Стара планина, в гънките на Предбалкана, е закътано село ШИПКОВО. Селище, природен феномен с планинския релеф, чудесен климат и минерални извори, обгърнато в царството на непокътнатата природа и  топлината на  българската балканджийска душевност.

След Троян и Бели Осъм пътят се вие срещу течението на река Ръждавец. Бързо долавяш мириса на букова и борова гора. Някъде спираш и тихо шепнеш: „Това е Васильовската планина, а може би и някъде тук e село Шипково!

Освен добре оформено планинско селище от съвременен тип, село Шипково е един от известните балнеоложки  курорти в България. Гостите на Курорта могат да отседнат в няколкото хотела, множеството вили и къщи за гости.

Курортът Шипковски Минерални бани е подходящ за посещение през всеки един сезон на годината.

Заповядайте, ако искате да се насладите на лечебните свойства на минералната вода, дивната природа, която предлагат околностите и Васильовската планина, на чистият планински въздух  и да опитате троянската сливова ракия. Тогава елате в село Шипково! Това не е просто едно балканско селце, а истински рай за тези, които живеят или са били там, и вълнуващо предизвикателство за всеки любител на спокойствието и уюта, предлагани от  балканджиите.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУРОРТА

Курортът Шипковски Минерални Бани е един от най-старите и известни курорти в България. Обявен е за курорт през 1946 г. Намира се на 2 км от центъра на село Шипково в западна посока. Средната му надморска височина е  700 м.

Благоприятните климатични условия в съчетание с лековитите минерални води, природните дадености, липсата на излишна оживеност, богатото културно-историческо наследство, различните видове туризъм,  които могат да се практикуват, превръщат Курорта в един от най-предпочитаните и посещавани курорти в ТРОЯНСКИЯ БАЛКАН. Всички тези и други предпоставки го правят най-често избирано място за релаксация през цялата година.

В Курорта се намират три минерални извора и няколко сондажа. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите, с варираща температура от 180 С до 350 С. Лечението с минерална вода се извършва чрез пиене и балнеолечение. Химичният й състав я прави подходяща за лечение на няколко групи заболявания.

Съвременният облик на Курорта се допълва от своеобразния му център,  минералната баня, поликлиниката, двата обществени басейна, заведенията за развлечение, няколкото хотела, почивни станции и множеството частни вили. Повечето от изброените обекти, работят сезонно.

ИСТОРИЯ НА КУРОРТА ШИПКОВСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

Името на Курорта произлиза от името на селото, на чиято територия се намира.

Първите сведения за минералните води са по данни от местни хора. В миналото минералната вода, която шипковени са имали възможност да ползват, е била на самоизлив, т. е. естествен минерален извор.

„Тук идваха келяви и кьопави турци от Коман (съседно село, вече е останало само като име на местност) и Троян, даже и от Борима, киснеха се едни до пояс, други до гуша, трети си миеха гуреливите болни очи, оздравяваха и си отиваха. На българите забраняваха да се киснат в топлата вода”. Така разказвал на своите синове и внуци дядо Кино Спасов от Шипково за лековитите свойства на минералните води в селото.

По данни на старите хора минералната вода е била със значително по-висока температура от сегашната. Доказателство за това е, че реката на разстояние 5-6 км под извора през зимата рядко е замръзвала. Смята се, че по време на голямото земетресение в Северна България през 1913 г. и това от 1928 г. температурата на извиращата минерална вода се е понижила.

След Освобождението ни от турско робство местното население, а и хората от съседните села, са се възползвали от лечебните качества на минералната вода, разбира се по най-примитивен начин – киснели се в дървени чибури.

Най-ранната история за използването на минералната вода за балнеолечение е свързана с името на будния, предприемчив и пословичен със своето трудолюбие шипковенин Кино Кънчев Пеловски. Той се счита и за основоположник на балнеолечението в Шипково.

Изпитал благотворното въздействие на минералните води, наблюдавайки стотици лекуващи се, дядо Кино Кънчев през далечната 1912 г. направил 5 чибура (плитки дървени елипсовидни каци), които играели ролята на вани. Първоначално къпането ставало на открито, а по-късно ги преместил на закрито. За кратко време дядо-Киновите чубури разнесли славата на Шипковските минерални извори в цялата околия. С всяка измината година потокът от болни, възседнали коне или каруци, растял. Това накарало дядо Кино да построи частна баня и хотел с 20 легла. След известно време къпането започнало да става на закрито в циментови корита. Водата отначало се носела на рамо с кобилици, после с каруца, а през следващите години се използвали т. нар. „лакомици” – надлъжно сковани дъски, които играели ролята на тръбопровод на около 100 м, за по-лесния пренос на водата. За общо ползване бил построен и басейн с размери 5/5 м. По този начин, макар и на частни начала, дядо Кино е посветил 25 години от живота си за развитието на Шипковските Минерални Бани.

От 1932 до 1934 година в района на баните започва строителство на вили от по-заможни шипковени с търговска цел. Построяват се 6 сгради с повече от 200 легла.

През 1939 г. със средства и труд на местните хора и заем се  започва строителството на обществена баня, която е завършена през  1941 г. Тя разполага с две отделения - мъжко и женско, като всяко от тях има по два вътрешни басейна и индивидуални  вани. Капацитетът й е да обслужва около 800 човека на ден. През 1964 г. е построен и открит плувен басейн. Впоследствие в Курорта се построяват няколко почивни станции, комплекси от бунгала и вили. Като през 1982 г. броят на леглованта база в Курорта достига 2500 места.

По-късно в близост до минералната баня е построена и поликлиника с физиотерапевтичен блок.

Минералната баня, курортната поликлиника  и плувният басейн се ползват и до днес от желаещите да се насладят на вълшебните лековити свойства на минералната вода в Курорта Шипково.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА В ШИПКОВО

Курортът е известен със своите лековити минерални води още от Възраждането. Шипковската минерална вода е подобна на водите във Видел и Контролсвил (Франция), Кианчано (Италия), Лостфорд  (Швейцария). Тук е единственото действащо находище на сулфатно-калциева вода в България.

 

В Курорта сега има  няколко сондажа и минерални извора. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите и е с варираща температура от  180 С до 350 С. Използва се за различни цели. Част от нея се използва за пиене, балнеолечение, бутилиране и за плувните басейни.

 

Лечението с минерална вода се извършва по два основни начина - пиене и балнеолечение.

 

Изворните сондажни води са различни по състав и предназначение. Добре е  да знаете всяка вода за какви заболявания е подходяща.

 

- Минерален извор от сондаж L-28 

 

Водата се причислява към слабо солените минерални води. Изворната й температура е  180 С.

 

Предназначение: водата се използва за  вътрешно приложение (пие се по лекарско предписание) - при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни заболявания, хронични язви, гастрити, колити, жлъчно - каменна болест, уратни камъни в бъбреците, след хепатитни състояния.

 

- Минерален извор от сондаж L-36

 

Предназначение: водата се използва за външно приложение за лечебни процедури - тангенторен масаж, ползване на басейн. Лекува следните заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система (мрежа от нерви), артрози, артрити, неврити, дископатии, плексити, състояния след фрактура на костите.

 

Химичен състав на водата от сондаж  L-36

 

Аниони (мл/л)                               Катиони (мл/л)

 

F               1,3                                  Li              0,02

 

SE             3,5                                  Na           13,4

 

SO4       122,6                                 K                1,7

 

HCO3     207,5                                 Mg           21,8

 

*Химичният анализ е изготвен  по искане на съдържателя на Балнеолеченницата в Курорта

 

- Минерален извор от сондаж L-2

 

Минералната вода от този водоизточник се използва за бутилиране на Натурална Минерална вода „Шипково”.

Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от комплексното действие на нейните лечебни фактори – налични химични компоненти и специфично действащи съставки (сулфатни, хидрокарбонатни, калциеви, натриеви и магнезиеви йони), персистирането на радий 265, както и на нейната хипотоничност.

Водата се препоръчва за използване при питейно балнеолечение  и балнеопрофилактика, като оказва благоприятно въздействие при следните заболявания:

 

- обменно-еднокринни ( подагра, диабет)

 

- стомашно-чревни (хронични гастрити, гастродуоденити, язвена болест, ентероколити, следоперативни състояния и др.)

 

- жлъчно-чернодробни (жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, дискинезии на жлъчнити пътища, следоперативни състояния и др.)

 

За питейно балнеолечение и балнеопрофилактика са необходими спазването на строго определени методики и дозировки (количеството на приетата вода, температура и начин на приемане, продължителност на лечебно-профилактичния курс).

 

При използване за инхалационно приложение оказва благоприятно въздействие при следните заболявания:

 

- горни дихателни пътища (ринити, фарингити, ларингити и др.)

 

- белия дроб (бронхити, състояния след пневмонии и др.)

 

При използване за външно балнеолечение и балнеопрофилактика, оказва благоприятно въздействие при следните заболявания:

 

- на опорно-двигателния апарат (хронични денегеративни и възпалителни ставни заболявания, миозити, тендинити, и др.)

 

- неврологични-функционални разстройства на нервната система, радикулоневрити, плексити и др.

 

- кожни-хронични екземи, псориазис  и др.

 

- гинекологични-функционални нарушения на менструалния цикъл, хлонични андексити, ендометрити и др.

 

В центъра на Курорта има чешма, от която текат четири вида води. Събрани са на едно място за по-голямо удобство на решилите да пият или да си налеят. Водите са:

 

- За лекуване на неврологични и очни заболявания ( по лекарско предписание)

 

- За лекуване на стомашни, бъбречни и  чернодробни заболявания (по лекарско предписание)

 

- Планинска изворна вода

 

- Трапезна минерална вода

 

Важно е да знаете, че лечебният ефект при пиенето на минералните води, приети през храносмилателната система, е по-бърз в сравнение с балнеолечението. Това се дължи на непосредствения контакт на минералните вещества и радиоактивните елементи с течната среда на организма.

 

При лечението чрез пиене на минералната вода е необходимо да се знаят няколко основни правила: 1. Минералните води се пият винаги преди хранене, на глътки.

 

2. Възможно е някои минерални води да имат слабително действие, това е индивидуално.

 

3. При транспортирането на минерална вода, съдовете трябва да са добре затворени, в противен случаи има вероятност да намалее лечебният й ефект.

 

4. Най-вече общите препоръки при пиенето на водата са да се пие 30-60 минути преди хранене по 200-250 мл.

 

5. При първоначална консумация на лековитите минерални води е желателно да се започне с прием от 2-3 глътки през първите няколко дни, а през следващите дозата да се увеличава постепенно, докато се достигне до 200-250 мл.

6. Някои минерални води не са подходящи за хора, които имат язвени и гастритни здравословни проблеми.

7. Желателно е преди продължителна консумация на минерална вода, все пак да се посъветвате със специалист.

 

Водолечение

 

Решилите да се възползват от лечебните свойства на минералната вода могат да го направят чрез къпане в минералните басейни, лечебни процедури и чрез пиене.

• Курортът предлага два открити общественни басейна  с топла минерална вода. Подходящи са за ползване както от възрастни, така и от деца, дори и при липса на здравословни проблеми. Обществените басейни са открити и работят от юни - септември. Температурата на минералната водата в тях е около 300 С. Големият е с размери 20/50/1,80 м, а малкият -  10/4/0,5 м (с водна пързалка). Около басейните има площи за плаж. През останалото време на годината, когато не работят, туристите могат да отидат да ползват  вътрешния басейн на eдин от хотелите в Курорта или ако времето е подходящо, другите няколко външни басейна към хотелите.

При някои хора след продължително ползване на басейните с топла минерална вода се наблюдава облекчение на ставните заболявания.

• Минералната баня (Балнеолечебницата) – се намира в центъра на Курорта, в близост до двата обществени басейна и поликлиниката. В нея се предлагат: самостоятелни вани и тангенторен масаж.

• Поликлиниката - намира се в центъра на Курорта в близост до двата обществени басейна и Минералната баня. В нея се предлагат следните процедури:

> Електропроцедури – лекуват плексит, радикулит, дископатии, полиневропатия, периферна нервна система, състояния след фрактури

> Магнитно поле – състояния след фрактури, полиневропатия, синузит

> Ултразвук - лекува плексит, радикулит, гонартоза, коксартоза

> Парафинолечение – лекува болки в ставите

 

Помислете за здравето на своето семейство и заповядайте  както в к.к. "Шипковски минерални бани", така и в хотел Йоанна!

Уебсайт в alle.bg